Menu
Adres:
Molenschut 6
5595 XV Leende
Tel. 040-2060923

Nieuws

Winterlandschap op de Molenschut

Zorgboerderij De Molenschut in Leende bestaat tien jaar

LEENDE - Zorgboerderij De Molenschut in Leende bestaat tien jaar. Het jubileum werd onlangs gevierd met een bescheiden feestje. De geplande open dag ging vanwege corona niet door. Net als de feestelijk opening van de nieuwe kortverblijfkamers.

 

 

Zorgboerderij De Molenschut ziet eerste lustrum

LEENDE - Zaterdagmorgen werden ruim vijftig gasten ontvangen op zorglandgoed De Molenschut in Leende om stil te staan bij het eerste lustrum van de zorgboerderij. Naast ouderen die hier iedere week een aantal dagdelen invulling geven aan hun dagbesteding, waren ook burgemeester Paul Verhoeven en wethouder Moons aanwezig zaterdagmorgen.

Zorgboerderij 'De Molenschut' is opgericht door Jan en Thea van Mierlo-Van Tulden in 2010. Op de zorgboerderij bieden ze dagbesteding, verzorging en dagbehandeling aan ouderen met een psychogeriatrische of somatische aandoening. Zaterdag kregen de vijftig uitgenodigde gasten een maaltijd aangeboden waarna er vanaf 14.00 uur de open dag begon voor iedereen die een kijkje wilde nemen op de zorgboerderij.

De burgemeester sprak een kort woordje en had het over het feit dat het er altijd netjes bij ligt bij De Molenschut wanneer hij langs komt. "Dat zegt iets over de onderneming. Als het aan de buitenkant er prima bij ligt en de mensen vriendelijk zijn, dan weet je dat het goed zit. Het oppakken van het idee is prachtig maar om het dan op deze manier te continueren is een compliment waard", aldus burgemeester Verhoeven die een heerlijke doos bonbons had meegebracht voor de bewoners.

Ook wethouder Moons had een kort woordje voor de gasten. Hij benadrukte de belangrijkheid van van het werken met kleuren, creatief bezig zijn, buiten plezier maken en het maken van muziek. "Over de combinatie van al deze componenten hier op zorgboerderij De Molenschut kan ik mijn uiterste waardering en complimenten uitspreken en hoop ik dat deze zorgboerderij nog lang in volle glorie mag blijven bestaan", aldus de wethouder.

Gastvrouw en eigenaresse van de zorgboerderij, Thea Van Mierlo, sloot het officiële gedeelte af en dankte iedereen die aanwezig was waaronder ook Gerard die vijf jaar geleden de zorgboerderij geopend heeft. "Vanaf deze mooie plek dank ik ook het gehele team voor de prachtige samenwerking en hoop ik op een mooie dag voor iedereen." Aansluitend zongen de gasten het ''Lang zullen ze leven'' waarna de maaltijd geserveerd werd door de cateraar.

 

BRON: HEEZE24.NL (op deze pagina staan meer foto's van deze dag).

Zorgboerderij De Molenschut krijgt zaai-/plantenbakken geschonken

Op 20 augustus 2014 werden er aan de Zorgboerderij twee prachtige zaai-/plantenbakken geschonken door de familie Bukkems uit Heeze.
Dhr. Fried Bukkems is een jaar te gast geweest op de Zorgboerderij. Bij zijn overlijden heeft de familie in plaats van bloemen een donatie gevraagd voor de Zorgboerderij. Het werd een geweldig mooi bedrag!
Voorwaarde van de familie was dat deze donatie ten goede zou komen aan de gasten die de zorgboerderij dagelijks bezoeken.
Bjorn Duisters, een medewerker van de Boerenbond in Heeze, is met deze donatie aan de slag gegaan wat geresulteerd heeft in twee grote zaai-/plantenbakken op hoogte. De bakken zijn gemaakt van duurzaam hout en vooral heel praktisch voor de gasten die de Zorgboerderij bezoeken.
Mevr. Bukkems heeft op 20 augustus, in aanwezigheid van haar dochters en schoondochters, de zaai-/plantenbakken van de medewerkers van de Boerenbond bij de zorgboerderij in ontvangst genomen. Mevr. Bukkems heeft symbolisch, namens haar man, hierin de eerste planten gezet.

Aspergebedrijf Bax-Maas uit Leende schenkt asperges

In juni werden de gasten van Zorgboerderij De Molenschut verrast door het bezoek van Ans Bax-Maas van het gelijknamige aspergebedrijf uit Leende. Zij schonk de zorgboerderij enkele kisten heerlijke asperges vers van het land. Ze bood deze aan, aan haar vader dhr. Fons Maas die wekelijks enkele keren de zorgboerderij bezoekt (zie foto).
De gasten hebben door deze schenking enkele dagen kunnen genieten van het heerlijke witte goud. Dank aan aspergebedrijf Bax-Maas namens alle gasten van De Zorgboerderij.
Ook dank aan dit aspergebedrijf voor de rondleiding die zorgboerin Thea met enkele gasten van de zorgboerderij heeft gekregen op hun bedrijf. Iedereen was erg onder de indruk van de ultramoderne machines die worden ingezet bij het oogsten en sorteren. Het hele proces verloopt uiterst professioneel maar toch komt er nog het nodige handwerk aan te pas waar veel personeel voor wordt ingezet.

Carnavalsprinsen uit Leende op bezoek

Op donderdagochtend 26 juni 2014 heeft het groepje van oud prinsen van Carnavalsvereniging de Lindse Blaes - op hun traditioneel jaarlijks uitstapje - een bezoek gebracht aan de zorgboerderij. Het groepje van oud prinsen dat zich noemt SOM (Sectie Ontspanning en Muziek) bracht eerst een instrumentaal nummer ten gehore en daarna werd er a-capella gezongen.

De gasten van de zorgboerderij hebben erg genoten van hun optreden en het daarna samen buurten en koffiedrinken.

Excursie SG Were Di uit Valkenswaard

Op 17 juni had leerjaar 3 van de sector Zorg & Welzijn van het SG Were Di uit Valkenswaard een excursie op de zorgboerderij.

De bedoeling van deze excursie was dat leerlingen ervaren wat een zorgboerderij is, wat de doelgroep is en welke activiteiten er plaatsvinden. Voor de zorgboerderij was het een leuke ervaring om zo de leerlingen in contact te brengen met deze vorm van dagbesteding voor de gasten van ’De Molenschut’. Na afloop waren de leerlingen en de leerkracht erg enthousiast over hun bezoek.

De zorgboerderij gaat het komende schooljaar meewerken aan het Buitenschools Leren voor de sector Zorg & Welzijn van SG Were Di uit Valkenswaard. Iedere woensdag zullen twee stagiaires van het Were Di aanwezig zijn op de zorgboerderij en meehelpen met de diverse activiteiten.

Gezellige muzikale middag met dameszanggroep MidlifeOp 13 juni zorgden de dameszanggroep Midlife uit Sterksel voor een gezellige muzikale middag op zorgboerderij De Molenschut. Onder een stralende zon genoten de gasten van hun optreden.


Midlife is een dameszanggroep van zeven enthousiaste dames, ze zingen voornamelijk Nederlandstalige liedjes die de gasten op de Zorgboerderij erg aanspreken. Daarbij begeleiden ze zich op gitaar, djembee en dwarsfluit. Ze vinden het heel leuk om enkele keren per jaar op te treden en te zingen voor de gasten van de zorgboerderij om hen een gezellige, muzikale middag te bezorgen.

Als ze de gasten zien genieten van hun muziek en zang hebben de dames van Midlife ook een fijne middag die hen veel voldoening geeft.

NLdoet op zorgboerderij De Molenschut

Zorgboerderij De Molenschut met de figuurzaagmachine.LEENDE - Op vrijdag 21 maart was het zover. Alle gasten van zorgboerderij De Molenschut waren uitgenodigd voor een dagje bij Kings & Queens in Leende voor een heerlijke high tea.

De gasten werden verwelkomd door een hele rij lieve vrijwilligsters die zich hadden opgegeven voor NLdoet, het initiatief van het oranjefonds waardoor deze dag mede mogelijk werd gemaakt. Onze opzet was om gezamenlijk van de zorgboerderij te gaan wandelen naar Kings & Queens. Jammer dat de weersomstandigheden dit niet toeliet maar de gasten werden netjes met de taxi bij de tea room afgezet.

We zaten met zijn allen rond de gezellige tafeltjes die allemaal prachtig waren opgedekt met natuurlijk, in het midden, een grote pot heerlijke thee. we mochten zoveel thee drinken als we wilden en als de pot leeg was, hoefden we enkel de deksel om te draaien en verscheen er als vanzelf weer een volle pot. Wat een goed systeem! Voor wie wilde was er ook koffie natuurlijk. En wat was het allemaal heerlijk, schaaltjes vol gebakjes en later scones en sandwiches, maar ook een heerlijk soepje en quiche en zelfs een glaasje rozenchampagne met als afsluiting een heerlijke schaaltje met ijs. Al dit lekkers werd geleidelijk door de dag heen opgediend.

Tussendoor hebben de gasten lekker kunnen kletsen en hebben zich gebogen over leuke quizvragen. De antwoorden werden door de vrijwilligers opgeschreven op kleine krijtbordjes in de vorm van, natuurlijk, een theepot. De gasten hadden deze krijtbordjes eerder zelf gefiguurzaagd en geschilderd op de boerderij en ook meegeholpen met andere voorbereidingen.

Deze dag was mogelijk door gezamenlijke inzet van onze gasten zelf, de mensen van Kings & Queens en natuurlijk de geweldige vrijwilligers en ons fijne team. Allemaal bedankt voor een prachtige dag voor onze gasten!

Bezoek basisschool De Wilderen

Op 4 oktober hebben de kinderen van groep 1-2E van de basisschool De Wilderen uit Waalre een bezoek gebracht aan de zorgboerderij en samen met de gasten activiteiten gedaan, die in het teken van dierendag stonden. Zie dewilderen.mijnalbums.nl voor een fotoreportage.

Keurmerk 'Kwaliteit laat je zien'

Eind mei hebben we het landelijk kwaliteitskeurmerk 'Kwaliteit laat je zien' ontvangen van de federatie Landbouw & Zorg.

Het behalen van dit keurmerk hebben we met de gasten, medewerkers en vrijwilligers gevierd met een barbecue.

Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen

woCom investeert in ouderenzorg

Zorgboerderij De Molenschut met de figuurzaagmachine.LEENDE - Woningcorporatie woCom heeft een figuurzaagmachine geschonken aan Zorgboerderij De Molenschut.

Zorgboerin Thea van Mierlo is erg blij met de nieuwe aanwinst: "Wij vinden namelijk dat elk mens recht heeft op een zinvolle dagbesteding, aansluitend bij zijn of haar belevingswereld. Onze dagbesteding, verzorging en verpleging aan ouderen staat dan ook in het teken van nuttig en gelukkig leven. Onze gasten hebben een geestelijke of lichamelijke beperking die niet aangeboren is, maar wonen niet in een zorginstelling. Door onze kleinschalige activiteiten, van samen de krant lezen, dieren verzorgen, vogels kijken tot het creatief bezig zijn, geven wij hen meer levensgenot, zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde."

Wim, die voor bewonersraad De Pan de belangen behartigt van de woCom-huurders in de gemeente Heeze-Leende, was hiervan tijdens de open dag zo onder de indruk dat hij leefbaarheidsconsulent Tiek van Santvoort zover heeft gekregen een elektrische figuurzaagmachine te sponsoren.

"Doordat ik zelf veel met hout werk en jaren een activiteitenclub voor kinderen heb begeleid, zag ik daarin een mooie activiteit voor de mannelijke bezoekers. Voorheen moesten ze zelf zagen, wat moeilijk en erg inspannend was, zo’n machine is een echte uitkomst. Nadat ik leefbaarheidsconsulent Tiek van Santvoort hiervan heb overtuigd, heeft woCom besloten uit haar leefbaarheidsfonds een bedrag ter beschikking te stellen."

Met als resultaat dat de gasten komende week de verschillende delen van een vogelhuisje kunnen schuren, in elkaar zetten en schilderen. En natuurlijk vogels kijken als ze zelf de huisjes aan en nabij de zorgboerderij hebben opgehangen. "Tijd speelt hierbij geen rol. En daarna kan ik ze helpen bij het maken van Paashazen, eierdopjes of postknijpers. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan gemaakt worden, het is heerlijk om te zien hoe iedereen van de activiteiten geniet."

BRON: Valkenswaards Weekblad